Дневен център

“Буона вита“– дневен център за възрастни хора

Специализираното заведение за възрастни хора „Буона вита“ е създадено през 1999 година от семейство д-р Христови като алтернатива на тогавшните съществуващи домове. Това е първият лицензиран частен дом за възрастни хора, който функционира като дневен център и има аналогична функция на хоспис. Дневният център е добро решение за възрастните ни близки, които имат нужда от обгрижване. Болничните заведения предлагат качествена медицинска грижа, но условията в тях са често твърде потискащи и неблагоприятни. „Буона вита“, във функцията си на дневен център, се стреми да осигури най-доброто обслужване за стабилно физическо здраве и емоционална подкрепа. Домът за стари хора с функция на дневен център предлага адекватна помощ за възрастните си пациенти, които не могат сами да се справят с трудностите и имат нужда от опора в живота. Екипът на този дневен център работи усърдно, за да съдейства по всякакъв начин както на близките, така и на настанените. Единственото желание на „Буона вита“ е да усъвършенства себе си в обгрижването на стари хора и да предлага все по-добри условия за уюта и спокойствието на своите клиенти.

Дневен център – алтернативно решение за спешни случаи

В забързаното модерно и съвременно общество хората имат нужда от достоен сътрудник, който да помага в обгрижването на възрастните близки. Трудно е да доверите любимите си и най-близки хора на институциите (болнични заведения, старчески домове, дневен център и други) за грижа за стари хора. Какво трябва да знаете преди да изберете подобно заведение или дневен център? Повечето домове, насочени към тази дейност, не винаги отговарят на всички изисквания и стандарти на Европейския съюз. Голяма част от частните домове, функциониращи и като дневен център, разчита изключително на предлагането на медицинска подкрепа и помощ за настанените, с което тяхната грижа за възрастните хора се изчерпва. Не бива да пренебрегваме изконната човешка нужда да бъдеш разбран, спокоен, уверен, да не се страхуваш. Грижата за стари хора не включва единствено грижа за физическото здраве на възрастния човек; грижата за стари хора трябва да бъде насочена към цялостното подобрение на състоянието както физическо, така и психическо. Избраният дневен център за грижа за стари хора трябва да осигурява емоционална подкрепа. Обгрижването в дневния център включва социализацията и подпомагане адаптацията на възрастния човек. Заведенията, насочени към грижа за стари хора, трябва да осъзнават различните нужди на различните възрастни хора и да се стремят към индивидуален подход. Грижата, прилагана в един дневен център за стари хора е грижа за човека и неговия спокоен живот.

Спокойствие и грижа в дневен център

Частният дом „Буона Вита“ с функция на дневен център разполага със специализиран екип, който включва: : личен лекар със здравна практика и клинична лаборатория; лекари – консултанти (тесни специалисти, провеждащи консултации на място при необходимост); висококвалифицирани медицински сестри, които са на разположение за различни медицински манипулации); рехабилитатори (за осъществяване на възстановителни процедури на място при хора с неврологични, ортопедични и други проблеми и заболявания); социален работник (за провеждане на ефективна комуникация и социална адаптация на възрастните болни хора); санитари с богат социален опит. Възрастните хора в дневния център се радват на всички необходими удобства – стая със самостоятелен санитарен възел, телевизор с кабелна телевизия, хидравличен асансьор за шест човека, дневна с трапезария за хранене, а системата за денонощно видеонаблюдение от медицинската стая и пожароизвестяването обезпечават безопасността им. Разположението на този дневен център дава невероятната възможност на обитаващите да се радват на чист въздух, открито пространство и двор.

Грижа за възрастни хора в дневен център

Грижата за възрастни хора във всеки дневен център изисква осигуряване на спокойствие и отдих за възрастните пациенти. Частният дом „Буона вита“ (с функция на дневен център) е алтернатива, защото предлага нещо по-различно от обичайното лечение, което старите хора биха получили в една болница. „Буона вита“, функциониращ като дневен център, е създаден с цел да предложи различно решение от досегашните обикновени домове за възрастни хора. Постъпилите в този дневен център са добре обгрижвани и получават нормалното човешко отношение, което заслужават и което често бива пренебрегвано в останалите лечебни заведения. Този частен дом, функциониращ като дневен център, гарантира благоприятна среда, здравословно хранене (съобразено с индивидуалните нужди на всеки), свободен режим на обитаване. Задача на екипа на „Буона вита“, с функцията си на дневен център, е да подходят индивидуално, да изготвят план и специфично отношение към съответния пациент. Крайна цел на екипа на частния дом е да преобразува страха на пациента; да се погрижи той да бъде стабилизиран и да подобри неговото физическо и психическо здраве. „Буона Вита“ предлага лечение, адаптация и социализация.

Дневен център – правилно решение за най-близките хора

Частният дом „Буона вита“, с функцията си на дневен център, е различен, защото изключително държи на правилното отношение и прилага правилния подход към настанените. За екипа на този дом (и дневен център) е важно да осъществява връзка с пациентите, за да подобрява тяхното състояние и да облекчава болките им. Индивидуалният подход е ценен, защото всеки възрастен човек има нужда от различни неща. „Буона Вита“, във функцията си на дневен център“, предлага наблюдение и помощ, оказва нужната подкрепа за по-бързо възстановяване, за лекуване, за продължително лечение. Задачата на екипа на частния дом (или дневния център) е осигуряване на адекватна помощ, за да могат настанените да се почувстват по-добре. Посещението на дневен център е алтернатива и възможност да се постави ново начало в живота на възрастните хора, за да могат да се справят по-лесно с проблемите и страданията си. Дневният център се стреми да намали страха, да вдъхне кураж и увереност за по-светло бъдеще.

Дневен център за стари хора – усмивки и комфорт

В дома за възрастни хора „Буона Вита“, функциониращ и като дневен център, се организират постоянно забавления, концерти, празненства, честват се рождени дни. Независимо дали ще настаните близките си в дома или ще се възползвате от дневния център, за екипа на „Буона Вита“ е много важен пълният комфорт на пациентите. Частният дом е приел за лична кауза обгрижването на възрастни хора – неговата функция на дневен център е само още една възможност, от която може да се възползвате в зависимост от нуждите, които трябва да се покрият. „Буона Вита“, функциониращ като дневен център, се стреми да се развива непрекъснато и да се самоусъвършенства. Негова задача е да се учи от грешките си, да продължава да достига високо качество в медико-социалното обслужване и обгрижване на обикновения човек.